Aikido este o artă marțială unică cu o largă varietate de interpretări, de aceea nicio explicație singulară nu ar fi suficientă pentru a defini ce anume face aikido să fie distinctiv. Cu toate acestea, pentru a ajunge la un răspuns, această întrebare poate fi abordată prin prisma celor trei apecte ale unicităţii artei: aspectul istoric, etic şi tehnic.
Istoric
Istoria artei Aikido a fost expusă pe nenumărate site-uri şi în nenumărate cărţi, cu mai multă sau mai puţină acurateţe, însă pentru a avea o perspectivă asupra istoriei generale Aikido este suficient să ştiţi că această artă a fost fondată şi dezvoltată de către Morihei Ueshiba (1883-1969), iar o mare parte din forma şi substanţa sa provine din Daito Ryu Aikijujitsu şi îi este datorată maestrului Sokaku Takeda (1860-1943).
Concept etic
De asemenea, conceptele etice întruchipate de arta aikido contribuie la unicitatea sa. Înclinările religioase şi filozofice ale fondatorului au avut o mare influenţă asupra artei, marcată de extraordinarele standarde etice şi de viziunile sale: „adevărata cale marţială este iubirea”, scopul real al aikido fiind de „a face din întreaga lume o singură familie”. Ueshiba cu siguranţă consideră că principiile aikido vor putea transforma lumea şi vor pune capăt violenţei. Aikido nu era o artă marţială destinată pentru „bătaie”, ci mai degrabă pentru a obţine victorie asupra sinelui şi de a face pace în lume.
Întradevăr, a face armonie din violenţă şi ordine din haos sunt strategii etice preeminente ale aikido, care funcţionează în acord cu valorile fundamentale ale budo (calea marţială) ce vizează atât dezvoltarea și rafinarea sinelui, cât şi a comunităţii. Această etică a budo, ce depăşeşte interesul sinelui şi caută să transforme lumea, a fost cel mai bine descrisă de Jigoro Kano ca fiind spiritul bunăstării şi beneficiilor reciproce.
JITA KYOEI „beneficiu și ajutorul reciproc” și SEIRYOKU ZENYO „eficiență maximă” vorbesc despre cel mai bun mod de utilizare a energiei, beneficiul și ajutorul reciproc putând fi al celor doi practicanți, dar și al practicantului și al societății deopotrivă.
Descriere tehnică
forța - evită - forța
În termeni de aplicare tehnică, aikido îşi demonstrează unicitatea în cel puţin trei moduri distincte. În primul rând, tehnica aikido depinde de utilizarea eschivelor (ieşirea din linia de atac). In principiu, aikido este o artă a „forţei care evită forţa”, în timp ce în alte arte putem observa „forţa se alătură forţei” (judo) sau „forţa întâlneşte forţă” (karate). Cu alte cuvinte, în aikido răspunsul iniţial la orice ameninţare sau atac este de a evita linia de atac şi de a obţine o poziţie în siguranţă.
dezechilibrările adversarului
Următoarea trăsătură a aikido este utilizarea dezechilibrării atât în tehnicile atemi (de lovire), cât şi în cele kansetsu (de blocare). Acest concept al dezechilibrării adversarului provine din judo, însă în aikido este unic prin modul său de aplicare, care este mult mai variat decât cel din curriculumul formal al judo-ului. Deși găsim tehnici de lovire şi blocare a articulaţiilor similare în multe stiluri de jujitsu clasic, aplicarea principiului dezechilibrării la acestea diferenţiază tehnicile din aikido.
forța de impuls
În ultimă instanță, unicitatea tehnică a aikido este marcată de către utilizarea hazumi (forţa de impuls a întregului corp) în detrimentul ikioi (impulsul forţei fizice). Pentru că în aikido se lucrează aproape în întregime cu hazumi, astfel reducând utilizarea forței musculare, tehnicile aikido pot fi aplicate indiferent de statura sau forţa practicantului. Cu o înţelegere adecvată a hazumi, cei mici şi slabi se pot apăra eficient în fața unui adversar mai mare și mai puternic.
Concluzie
Aceste aspecte unice contribuie la răspunsul întrebării „ce anume face aikido să fie aikido?”. Dar în final, pentru a înţelege realitatea acestei arte, trebuie să descoperiţi singuri răspunsul la această întrebare. Pe măsură ce aikido devine parte integrată din viaţa voastră prin procesul de studiu şi antrenament, veţi dezvolta o interpretare unică şi personală a acestei arte şi veţi descoperi adevăratul spirit aikido, aflat dincolo de istorie, filosofie sau tehnică. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre aikido, vă încurajăm să vizitaţi sala Alternativ Sport Club şi să trăiţi experienţa Aikido!
Antrenamentul continuu și îndelungat îți va reda progresiv vitalitatea corpului și va avea ca efect creșterea vigilenței atât de necesară în artele marțiale. Treptat, corpul va căpăta independență de acțiune și decizie renunțând la rolul impus de mental, dobândind creativitate și maturitate proprie. Această maturitate se traduce în aprecierea realităților exterioare printr-o înțelegere interioară care se adaugă la abordarea exterioară. Fără a se fixa asupra uneia sau alteia dintre componentele dezvoltării – fizic sau mental – calea propusă de aikido conduce la uniunea dintre cele două componente.